Новоприетото предложение на общинските съветници определя данък за автомобилите с мощност от 37 киловата по 0,43 лв., за киловат; от 37 до 55 киловата - по 0,50 лв. за киловат; от 55 до 74 киловата - по 0,68 лв. за киловат; от 74 до 110 киловата - по 1.38 лв. за киловат и над 110 киловата - по 1.54 лв.
Освен това общинските съветници решиха, че облагането на автомобилите ще става и в зависимост от годините на производство, съгласно изискванията на чл. 55 ал.1 от Закона за местни данъци и такси. Според цитирания текст, в зависимост от годината на производство данъкът се умножава със следните коефициенти: над 14 години - 1; от 5 до 14 години, включително - 1,5; до 5 години, включително - 2,8. Логиката на закона е фискална, докато намерението на СОС беше да въведе екологични стимули за собствениците на автомобили.
При гласуването 39 общински съветници подкрепиха предложението на председателя на Комисията по стопанска политика Даниел Кирилов. От ДСБ, които бяха вносители на предложението за диференцирано плащане на данъка за автомобили съобразно възрастта на колата, гласуваха против, а общинските съветници от БСП не участваха в гласуването.
Председателят на общинския съвет Андрей Иванов обяви, че в петък в интернет страницата на общинския съвет ще бъде обнародвана наредбата за местни данъци и такси за 2008 г. на Столичната община.
Новата наредба обаче може да бъде оспорена в съда, тъй като не е спазен законният срок за приемането й - до 29 февруари. Според закона за местните данъци и такси, ако срокът за определянето им не бъда спазен, се приема минималния размер на данъците, а за патентните дейности остават в сила миналогодишните размери. В този случай Столична община ще загуби 65 млн. лева, сметна общинският съветник от БСП Георги Кадиев, цитиран от "Фокус". Той обясни, че ако в съда бъде оспорена само частта на наредбата, регламентираща данъците за моторните превозни средства, общината ще загуби 7.3 млн. лева. По думите на Кадиев обаче общинските съветници от БСП нямало да обжалват наредбата, тъй като “ще вкарат в Столична община в проблеми”.
На заседанието на СОС миналия четвъртък - 28 февруари, часовникът бе спрян и така фактически наредбата фигурира с дата 28 февруари, въпреки че тя бе приета една днес - 6 март. Юристи са категорични, че на закон не може да използваш "спирането на часовника". Според тях в противен случай и гражданите можели да спрат часовника за плащане на данъците.