Малко след като Столичният общински съвет (СОС)в четвъртък прие новият налог за леките автомобили в София да бъдат в размер на 25% за всички превозни средства, областният управител на София Тодор Модев заяви, ще върне наредбата. Още по време на гласуването, от БСП предупредиха, че новата мярка не е законна тъй-като е приета по-късно от посочения в закона срок <виж линка долу>. Столичният омбудсман също заяви, че наредбата на СОС е незаконна.
Проблемът възникна след като на 28 февруари общинските съветници решиха да "спрат часовника", като по този начин удължиха заседанието си на 6 март. Така, въпреки, че приемането на наредбата за данъка на колите стана на 6 март, то тя носи датата от предишното заседание на СОС от 28 февруари. Тогава още юристи предупредиха, че "спирането на часовника" не може да се ползва за закон. По Закона за местните данъци и такси изрично е записано, че определянето на налозите за съответната година трябва да стане до 29 февруари. След като това не стана, общинските съветници от ДСБ и БСП заявиха на 6 март, че изменението относно данъците за леки коли е незаконно. От друга страна изменението на 6 март се наложи заради противоречащата на закона за местните данъци и такси диференциация на ставката за колите според възрастта им.
Ако цялата наредба бъде отменена, в сила влизат минималните ставки на налога, записани в Закона за местните данъци и такси, а размерът на налозите за патентните дейности остава миналогодишния.
Според общинските съветници от ГЕРБ в най-лошия случай може да бъде отменен само данъкът за колите и приходите на общината ще намалеят със 7 милиона. лева. Зам.-кметът по финансите Минко Герджиков пък обясни, че ако съда отмени решението на СОС за данъците за автомобили общината ще трябва да връща пари на жителите на града. Според общинския съветник от БСП Георги Кадиев обаче смята, че ако общината реши да обжалва отменянето на изменението на наредбата за данъци отнасящо се за автомобили има опасност да падне цялата наредба.