Това обявиха на пресконференция в Националния пресклуб на БТА представители на Инициативен комитет - Кубратово, Инициативен комитет - Негован, и Сдружение “Еко Мрамор“. Те окачествиха това като последното предателство към жителите на селата. Планът предвижда отнемане на нивите между селищата за целите на фирмите-концесионери, които добиват там инертни материали. Теренът ще се превърне в огромна кариера, а плодородната и богата почва, която хората искат да обработват, ще бъде унищожена и отровена напълно, твърдят от инициативните комитети.
Посочено бе, че подставени фирми изнудват жителите на Кубратово, Негован, Чепинци и Мрамор и искат да изкупят частните им селскостопански имоти. Става въпрос за 4000 дка земя, която концесионерите възнамеряват да превърнат в кариери за добив на инертни материали. Освен това Столична община била открила процедура за смяна на предназначението на земята.
Зад действията на Общината от инициативните комитети “подозират сделка с фирмите, произвеждащи инертни материали, на които общинарите искат да предложат балирания софийски боклук за изгаряне“.
Жителите на тези села в северната част на София смятат, че окончателно ще се разделят с идеята да имат зона по НАТУРА 2000 и Хидропарк, какъвто им е обещан. Те щели да се разделят с плодородните си земеделски земи и не на последно място - с “възможността да се разшири пренаселената София в северна посока, какъвто е единственият й шанс“.