Булевардът се явява естествен дубльор на бул. "Цариградско шосе" и се очаква да поеме част от потока на автомобили от "Младост" към центъра, обясни Борисов. Булевардът завършва на кръстовището на бул. "Др. Цанков" и бул. "Г. М. Димитров", където до есента ще бъде изградено кръгово движение.
Булевард "Андрей Сахаров" започва от бул. "Ал. Малинов" и е изграден по протежение на наземния участък на метрото, а от кв. "Мусагеница" до бул. "Кл. Охридски" булевардът преминава над подземния участък на метрото. По булеварда са разположени метростанции 11 и 12.
Строителството на участъка е започнало през 2006 година и е на стойност 6,5 млн лв. Общата дължина на участъка е 1,984 км., с по две ленти за движение в двете посоки. По протежение на булеварда има пет светофара, а общата площ на изградените тротоарни настилки е 13 065 кв. м.
На днешното откриване на булеварда присъстваха и представители на изпълнителя на новия участък от метрото между метростанция "Сердика" и метростанция "Юнак" "Тайсей корпорейшън". Изпълнителният директор на "Метрополитен" АД Стоян Братоев посочи, че до края на годината ще започнат техническите изпитания на участъка от метрото между "Младост" и станция "Юнак". "Ако японците са готови с тяхната част от строителството на първия метродиаметър, се надявам през началото на следващата година да започнат техническите изпитания и на този участък", посочи Братоев.