Общински съветници заявиха, че Бойко Борисов и администрацията му редовно правят търгове за предварително избрани фирми, предаде Мediapoo. Социалистите обвиниха лидера на ГЕРБ, че управлява София по модела на Стефан Софиянски.
Председателят на червената група в градския парламент Жельо Бойчев заяви, че отново обявеният конкурс за отдаване на линиите от градския транспорт ограничава конкуренцията. БСП посочиха като рецидив заложеното изискване фирмите, които могат да участват в процедурите, да са обслужвали градове с население над 500 000 души. Същото условие, само че за опит в населени места от поне 600 000 жители, фигурира и в условията за конкурса за чистенето на София.
"Това малко прилича на анекдота от началото на перестройката. След като в ЦК вече са решили да правят конкурс за генерален секретар, а не да си го посочват, сложили само едно условие – новият генерален секретар да има 35 години стаж по специалността. Подобни са и конкурсите на Борисов", коментира общинският съветник Петър Курумбашев.
Според социалистите това на практика предпоставя процедурите, защото в тях могат да участват само няколко добре известни софийски фирми. "Това създава възможности за картелни споразумения, което вдига цените", добави още Курумбашев.
БСП за пореден път обвиниха Борисов, че управлява София непрозрачно и игнорира общинския съвет. Поръчките за транспорта и прякото договаряне с "Чистота-Искър" за съхранението на балирания боклук бяха обявени през август, когато СОС е в почивка. Курумбашев заяви, че зад гърба на съвета е сключен и договор с общинската фирма "Чистота-Искър" за пребалиране на битовите отпадъци на временните площадки около София.
"Борисов наистина наследи проблема с балите, но това стана преди 3 години. До сега нищо не е решено. Няма и да бъде решено. Отиваме към катастрофа с боклука", заяви Жельо Бойчев и прогнозира, че 470 000 тона бали няма да бъдат пренесени в някое законно сметище.
Европейската комисия вече започна наказателна процедура срещу България заради балите и тяхното съхранение.
Червените нападнаха ръководството на "Московска" 33, че няма достатъчно капацитет, за да изхарчи парите за решаването на столичните проблеми. По тяхна информация от 350 млн. лева за капиталови разходи през 2008 г., кметството досега е оползотворило едва 80 млн. лева.
"Не е проблемът толкова, че тези пари ще бъдат прехвърлени към следващия бюджет, а че ще останат нерешени проблеми в града", добави още Бойчев.