Останалите три частни транспортни компании - "Етап-Адрес", "Еридан транс" и "Биомет" не отговаряли на квалификационните условия. Общинската компания "Столичен автотранспорт" не е сред спечелилите, защото е предложила по-високи цени.
Победителите в конкурса са предложили цени с 15-20% по-високи от тези, на които в момента возят частните оператори в София. Това означава, че за километър двете компании ще получават по около 3.20 лв. от общината. Очаква се официалните резултати от конкурса да бъдат обявени утре.
След края на конкурса общо 95 линии на градския транспорт от "Столичен автотранспорт" ще се обслужват 32, а останалите - от частни превозвачи.
Търгът за отдаването на автобусните линии беше обявен за втори път преди няколко месеца. Първата процедура беше спряна от кмета Бойко Борисов заради становище на Комисията за защита на конкуренцията, според което квалификационните изисквания нарушават конкуренцията. Въпреки това те не бяха променени при повторното обявяване на конкурса. Сред тях са минимален оборот от 40 млн лв. за последните пет години, както и изискване за договори за транспортно обслужване на общини с над 500 хиляди жители. Изисква се и общо 183-те автобуса, с които ще се обслужват линиите, да са произведени преди не повече от пет години.