Докато разказва, книжарят Иво, по-известен сред колегите си като Дедото, успява да упъти двама купувачи на коя сергия точно я има търсената от тях книга и да информира трети, че четивото, което издирва, се казва по съвсем друг начин, пише в. "Стандарт".
"Казват, че имало достатъчно книжарници, а ние сме загрозявали пъпа на София. Аз пък съм на друго мнение - няма книжарници, има супермаркети за книги. Като влезеш, и те посрещат едни чуруликащи девойки които знаят само да питат "Мога ли да бъда полезна?" С какво да ми бъде полезна, като я е прочела пет от книгите вътре, я не", пали се той. "Аз за всяка книга, която продавам, мога да ти кажа поне сто изречения", допълва книжарят.
Повод за драмата, която бълбука под сурдинка на площада с двамата Славейковци, е поредното решение на общината да затвори сергиите с книги, които столичани вече приемат като емблема на града. Тезата на главния архитект Петър Диков е, че те дават лош облик на градския център. Един от вариантите за обновяване на площада е там да бъде построен билетен център, но общинарите очакват от софиянци да дадат до три месеца и своите идеи как трябва да изглежда площадът.
"Като ги слушам как говорят за загрозяване и за "гнойна язва" в центъра, имам чувството, че не става дума за книги, а ще разгонват поредния бардак с проститутки. Кое загрозява площада - Стайнбек ли, Куелю ли", сочи един от продавачите към сергията, на която класика, мистика и речници съжителстват с чиклит, романчета за лев и цяла камара найлони.
"Вместо да направят някакъв купол, който да пази сергиите и да изглежда красиво, ние се принуждаваме да даваме 3200 евро за една безобразно грозна тента, която едва покрива щанда. Още 1500 лева ни струва наемът на тротоара. Което значи, че квадратният метър ни излиза пет стотака. Ами то в мол с климатик да бяхме, пак щяхме да даваме такива суми, а ние сме при минусови температури директно на плочките. И си плащаме - вдигат ни наема, но си траем, мъчим се да изкараме. Десетина сергии фалираха покрай тези безбожни цени", възмущава се Дедото.
Ако общинар се поразходи по площада в момента, сигурно ще чуе доста изрази, които в книгите се отбелязват само с многоточия, допълва колегата му Пламен. "Но най ме е яд, че са тръгнали да гонят нас, а не виждат какво става точно под носа им на "Московска". Там са сергиите с краденото сребро, с незаконните съкровища, прекупени от иманярите от цялата страна. Никой не само не тръгва да ги затваря, ами и проверки не им правят. На тези общинари не им ли боде очите онова, което става току пред тях?"
Според постоянното присъствие на "Славейков" - вечните книжари, които никаква конюнктура досега не е успяла да прогони, една от причините за разгонването им била сграда на самия площад, която Симеон Сакскобургготски е получил след реституцията. Както винаги в такива случаи, пълзят и други слухове - "Макдоналдс" ще вземе целия площад и ще го напълни с люлки и катерушки, депутати от тройната коалиция имат бизнес интереси към части от самия терен, мястото ще се превърне в пъб. Само небостъргач не е родило въображението на търговците, очевидно защото мястото за него е крайно недостатъчно.
"Ако много държат да ни затворят, току-виж сме решили всеки от нас да извади кашон книги и да му палне клечката. Ще им устроим символично аутодафе на площада, защото те всъщност това правят - драсват кибрита на едно културно средище.
Факт е обаче, че с всички за или против "Славейков" е уникален пазар - дори и само поради факта, че тук можеш да си поръчаш книга и само след една бърза обиколка по околните сергии книжарят ще ти я достави, без каталози и интернет. Безбожно и често неоправдано скъпите антикварни четива, до които се търкаля масова литература и кашони криминалета на кило, безспорно пораждат доста въпроси, свързани и с достигането им дотук, и с цената им. За търговците е ясно, че ликвидирането на пазара значи край на бизнеса в този му вид.
"Със сигурност на друго място няма да е същото. Няма да разпъна тази сергия във "Враждебна" например, защото там я намеря по клиент на ден, я не. Но очевидно някой иска народът да не чете, щом цели райони в България са без една обикновена книжна сергия, да не говорим за цяла книжарница или библиотека", констатира Пламен.
Между другото, като контрапункт на грижите на общинарите за красивия облик на "Славейков", там вече n-та година стои обкованият с дъски фонтан, който преди време отне живота на млад мъж. Никой нито го закрива, нито го обезопасява. Най-грозното нещо на площада всъщност е той. Защото освен всичко друго, се превръща и в паметник на нечие безхаберие.