Това обяви Нина Чакърова на пресконференция, дадена от Инициативен комитет за защита на град Нови Искър, НД "Екогласност" и Група граждански екологични организации (Група ГЕО).
Според инициативния комитет замърсител на район Нови Искър е фармацевтичната компания "Софарма". От фирмата са изхвърлили земна маса и строителни отпадъци, замърсени с опасни токсични елементи, каза Чакърова. Тя обясни, че отпадъците са от разбито хвостохранилище, намиращо се на площадка на бившия цех за "Антиперетици" в района на предприятието.
Според хората от Инициативния комитет през юни на няколко места в район Нови Искър и на депото за строителни отпадъци във Враждебна са изхвърлени 45 000 куб метра опасни земни маси. Пред проверяващи на РИОСВ-София от фирмата са потвърдили, че са изхвърлили 15 000 куб м земна маса и строителни отпадъци на депото във Враждебна и още 30 000 куб м. в района на село Доброславци.
На 1 октомври, след извършената проверка, директорът на РИОСВ-София е издал заповед "Софарма" да отстрани отпадъците от района на Доброславци в 30 дневен срок. До този момент това не е направено, обясни заместник-кметът на Нови Искър Илия Богданов. Той поясни, че местната власт е направила повърхностно почистване в района на незаконното сметище. Надявам се да не се стига до гражданско неподчинение, но ако се наложи ние ще подкрепим хората, допълни Богданов.
На този етап не е правено замерване на двете места за наличие на опасни вещества, поясниха от Инициативния комитет.
Членовете на Инициативния комитет обясниха, че до този момент са сигнализирали Министерството на околната среда и водите, Софийската община, прокуратурата и ДАНС. Направили са петиция и за два дни успели да съберат над 2400 подписа. Подписката, петицията и всички събрани документи са изпратили в Европарламента.