Площадите и улиците в широк радиус около жълтите павета да се разчертаят на паркоместа. Това ще стане поетапно до края на март, предлагат съветници от ГЕРБ, съобщава в. "Стандарт".
Така зоната ще се разшири с още около 3 хиляди места. Тя ще стегне в обръч районите между "Пенчо Славейков", "Прага" и "Христо Ботев" до "Сливница". В източната част пък ще се паркира за лев на час по "Васил Левски", "Янко Сакъзов" до "Евлоги Георгиев". Идеята е да се изтласкат в периферията на града шофьорите, които оставят колите си за много часове, обясни шефът на "Паркинги и гаражи" Николай Александров.
Общинарите са категорични, че меката мярка ще облекчи трафика, защото в зоната се спира за кратко. Ще "посинеят" не само някои от централните улици, но и малките им пресечки. В момента се чертаят местата около "Скобелев" по "Доспат", "Тунджа" и др. Зоната навлиза и край общината на "Московска" по "11 август" и "Дунав".
Служебният абонамент трябва да се махне, смятат пък съветници от ДСБ. Фирмите и ведомствата могат да плащат по тарифата за "домашно" паркиране - 70 лева годишно, обясни Вили Лилков. Той е изчислил, че едно паркомясто от "синята зона", носи повече приходи от абонамента. Според Лилков обаче по-важното е, че на тези места колите ще се сменят през час-два и това ще успокои трафика.