Утре в 10 ч. при пътен възел „Симеоново” министър-председателят Сергей Станишев и изпълнителният директор на Национална агенция „Пътна инфраструктура” (НАПИ) инж. Янко Янков ще открият Южната дъга на Софийския околовръстен път. В церемонията ще участва и кметът на София Бойко Борисов, предаде БТА.
В експлоатация ще бъдат пуснати 4,571 км от разклона на „Симеоновско шосе” до бул. „България”. Новият път е с магистрален габарит 46 м – с по три платна за движение в двете посоки, две локални платна, тротоари и т. н.
При стартирането на строителните работи преди 2 години широчината на платното бе 8,5 м с два банкета от по 1,75 м. Изградени са пътните възли „Симеоново” и „Драгалевци”. За изграждането на пътя правителството осигури от бюджета над 75 млн. лв. Обектът е реализиран по програма „Капитално строителство” на НАПИ.
С модернизирането на Южната дъга на Софийския околовръстен път се облекчава натоварения трафик в столицата и се улеснява движението от автомагистрала „Тракия” в посока Кулата. Скоростта на движение по новото шосе ще бъде 80 км/ч.