Това обяви столичният кмет Бойко Борисов, който участва в церемонията по първа копка на завода, предаде „Фокус”. Новият завод е прекрасно място за съкратените от "Кремиковци" работници да намерят нова работа, изтъкна кметът.
„Когато общината и правителството си сътрудничат, има ясни резултати”, каза вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева. На това Бойко Борисов репликира с думите: „Политиката си е политика, но метрото ще стартира, а заводът ще се строи”. "Гражданите трябва да печелят от политиката, а не да губят", допълни пък Плугчиева.
На въпрос очаква ли се недоволство на живеещите в зоната на Горни Богров заради завода, вицепремиерът коментира, че предвидените в него инсталации отговарят на европейските изисквания и не се очаква заводът да предизвика недоволството на гражданите, предаде БГНЕС.
По думите на Борисов има готовност проектът за завода за боклук да бъде изпълнен за 175 млн. евро, но сумата зависи от това как ще бъде финансиран строежът. Проектът ще се финансира, както от Оперативна програма "Околна среда", така и от Столична община, защото средствата от ЕС по програмата са общо 367 млн. евро, подчерта Плугчиева. По думите й от тези пари трябва да се отделят и за други общини, затова не може едни да бъдат толерирани, а други пренебрегвани. Вицепремиерът каза още, че предстои с кмета Борисов да обсъдят наблюдението по проекта от неправителствения сектор, за да се осигури по-голяма прозрачност при изпълнението му.
Според извършените предпроектни проучвания и подготвени проекти до с. Яна ще има завод за механично и биологично третиране на битови отпадъци и депо за неопасни отпадъци, а до Горни Богров ще е инсталацията за компостиране. Общата сума на инвестициите е 183 777 406 евро. Заводът трябва да се построи за три година – от 2009 до 2013 г. Експлоатационният му период е 21 години.
С днешната първа копка на завода Бойко Борисов даде и началото на пролетното почистване на София. На районните инспекторати са доставени 60 хил. чувала и 30 хил. ръкавици, които ще бъдат раздавани на ученици и граждани, участващи в чистенето. До този момент около 40 строителни фирми са заявили желание, да осигурят камиони за извозване на отпадъците. Кампанията ще продължи до 17 април.