От края на февруари на страницата на общинското дружество /www.gis-sofia.bg/ поетапно са обработени и публикувани готовите снимки на базата на аерозаснемане през април и май 2008 г., предаде БТА.
Първоначално в страницата е била публикувана информацията само за централната част на София, а за два месеца е била допълнена информацията за останалите райони. Снимките са с разделителна способност 60 сантиметра, като информацията, която дават, е много по-точна от тази, която може да се получи от сателитна снимка.
Идеята на информационната система за онлайн достъп до кадастъра на София iSofMap, част от която са и ортофотоснимките, е да облекчава собствениците и всички заинтересовани при получаването на кадастрална и друга географска информация за недвижимите имоти на територията на общината.
По нов проект между посоченото дружество и Министерството на земеделието и храните се очаква в скоро информация за земеделските земи, възстановени по закон. Информацията за границите на земеделските земи ще се визуализира съвместено с кадастралните и регулационни планове.
Картата ще може да се разглежда безплатно и ще позволява да се види как е разположен съответен земеделски имот спрямо регулацията, както има ли достъп до него. За земеделските земи ще могат да се изпълняват и част от платените услуги, предлагани чрез iSofMap.