Столичната община не само продължава да е добър партньор на Асоциация "Българска книга" (АБК) при организирането на Софийския Международен панаир на книгата, но е и участник - вече трета година има свой щанд.
Панаирът наистина е голямо културно събитие и за София, и за страната, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова днес на откриването на 28-то издание на панаира в НДК.

Фандъкова благодари на съорганизаторите и на Софийския духов оркестър, който създава празнично настроение в началото на книжния форум в изпълнение на джаз, българска и световна класика.

Специално ще дойда да разгледам панаира. Книгите са най-хубавият коледен подарък, каза столичният кмет пред репортери след откриване на изложението. Тя изрази съжаление, че сега й се налага да чете повече документи, отколкото книги.

Тази година панаирът съвпада с 15-ата годишнина на АБК. Това ни дава самочувствие все по-смело да отстояваме позициите си на носители на българската култура и да напомняме на министрите на финансите и на културата, че са ни длъжници - по отношение на субсидиите за книгоиздаването, данъците и всичко останало, което може да направи за културната си индустрия една европейска държава с амбиции за стабилна, водеща икономика. Това заяви на откриването на панаира на книгата председателят на АБК Веселин Тодоров.

Якуб Форст-Баталия от Министерството на външните работи на Австрия приветства участниците и гостите на панаира от името на европейската мрежа за литература и книги "Традуки" - инициатива на държавни институции и неправителствени организации от Австрия, Швейцария и Германия, която има специално участие в панаира. Мрежата е създадена преди две години, за да подпомага преводите на автори от балканските страни на немски и на немскоезични писатели на езиците на държавите от района.
Вижте снимки