Информацията е публикувана в приложението iSofMap - собственост на общинското дружество "ГИС-София" на адрес: ims.gis-sofia.bg, допълват от пресцентъра, предаде БТА.

Стратегическата шумова карта на София е изработена в изпълнение на Закона за защита от шума в околната среда и на съответната европейска директива, по която страната ни има ангажименти. Измерванията са направени за територията на агломерация София като данните са обработвани както за 24 часа като цяло, така и за обособени три часови диапазона - 07.00 - 19.00 (ден), 19.00 - 23.00 (вечер) и 23.00 - 07.00 (нощ).

Освен часово, разделение е направено и по причинителите на шума - пътен трафик, въздушен транспорт, промишлена дейност и обединен релсов транспорт. Предстои да бъдат представени в страницита и картите за отделните източници на шум от релсов транспорт - железопътен и трамваен транспорт.

Скалата на измерванията е разделена на 10 позиции с най-ниска стойност 30 db и най-висока 80 db.

До момента са изготвени шумови карти на София, Пловдив и Варна, с което първата фаза на измерване на шум в градска среда на градове над 250 000 души завършва.

До 2012 г. с шумова карта трябва да се сдобият Бургас, Стара Загора, Русе, Плевен, Сливен и Добрич.