Това предвижда стартиралия днес пилотен проект на агенция "Митници" и "Български пощи", които обещават получаването на пратките да става за 10 - 20 минути.

Пратките от страни извън ЕС на стойност между 30 лева и 150 евро, за които се дължи ДДС, ще се обработват по опростена процедура, като ДДС-то ще се начислява с квитанция за внос. Остава обаче изискването за ЕОРИ номер и подаване на митническа декларация, ако за пратката се дължи и мито, уточняват от агенция "Митници". В тези случаи обслужването също ще става на едно гише.

Пилотният проект ще действа три месеца и ще предшества влизането в сила на нова система за обработка на международните пратки. Дотогава в останалите митници в страната, включително и на летище София, пакетите ще се освобождават, както досега.

В края на април се очаква да заработи Национален център за специализирана обработка на международни входящи пратки. В него служители на пощите и на митниците ще обработват съвместно колетите, а след това ще ги разпределят към пощенските станции в страната.