Радарът за скорост, монтиран малко след Полиграфическия комбинат в посока центъра, е бил даден за временно ползване от производителя му в чужбина, без КАТ да го плаща. Радарът снимаше всеки шофьор по тъмно и по светло, решил да мине с над 50 км в час по бул. "Цариградско шосе", припомня БЛИЦ.

Устройството струва 25 000 евро. Уговорката била след 2 месеца той или да бъде платен, или да бъде върнат на производителя. "От началото на май досега камерата е наляла 1 млн. лева в държавния бюджет. Не ние обаче решаваме дали да бъдат отпуснати 25 000 евро за покупката му", коментира пред "Монитор" шефът на сектор "Видеонаблюдение" към СДВР Иво Писанов. По думите му най-вероятно няма да има пари радарът да бъде купен и той ще бъде върнат след месец.

В същото време видеонаблюдението в София засича по трима шофьори, които минават всяка минута на червено. За нарушението водачите се разделят с 50 лева и 8 контролни точки. Покрай абитуриентските балове цифрата значително скача. През последната седмица от общо 3582 автомобила, заснети да преминават на червено, 51 са били с подпийнали абитуриенти, стърчащи от прозорците на возилата. Тези от завършващите гимназия младежи, които все пак чакат зелената светлина, се возят или без поставен предпазен колан, или направо на капака на автомобила. "Всички те ще си получат заслуженото и ще бъдат наказани, защото това, което правят, е изключително опасно за живота им", разясни Писанов.