До този момент има около 4100 регистрирани домашни кучета, за цялата минала година те са около 150-200, каза Фандъкова, цитирана от БТА. Тя припомни, че таксата за регистрация е 24 лева, като от нея са освободени кастрираните четириноги. Приходите от таксите отиват за инвестиции в приюти, мерки за решаване на проблемите с бездомните кучета.

Подготвя се промяна в наредбата за домашните любимци, като се завишават сериозно санкциите, съобщи още Фандъкова. В момента глобата за всякакви нарушения е 20 лева. За ухапване глобата ще скочи драстично и ще стане между 1000 и 2000 лева. За останалите нарушения - като разходка без повод, ако не се събират отпадъците след кучетата и др., глобите ще варират между 200 и 400 лева.

От 13 юли се кастрират и дворните кучета. Малко под 500 дворни кучета са кастрирани в район Нови Искър, програмата продължава в "Люлин", "Връбница" и други столични райони, каза Фандъкова.

Тя припомни, че заради спиране на строителството в резултат на кризата кризата е имало огромен бум от пуснати кучета от строежите. От началото на годината са заловени 3217 животни, кастрирани са малко под 2000, доказано агресивните и опасни са евтаназирани, сочат още данните на общината.

Приют за около 1000 безстопанствени кучета се очаква да бъде изграден следващата година в столичния район "Надежда", съобщи още днес кметът на София Йорданка Фандъкова при посещението на приюта за безстопанствени кучета в Горни Богров. През тази година Столичната община е извършила пълен ремонт на сградата за 180 хиляди лева. В него има около 500 кучета, колкото е капацитетът на трите приюта, съществуващи в София преди отварянето му. Около 200 от живеещите там кучета са до шестмесечна възраст, като голяма част от тях са изоставени на улицата сами, други са с майките си. За един месец са кастрирани безплатно 164 кучета, а от април са осиновени 270, като над 200 от осиновителите са чужденци.