Шестима души получиха отличието "Почетен гражданин на София" на днешното тържествено заседание на Столичния общински съвет, предаде БТА.

Посланикът на Япония у нас Цунехару Такеда беше удостоен със званието заради огромната съпричастност в редица инициативи и проекти на Столична община в сферата на здравеопазването, културата и образованието, инфраструктурата. " Оптимист съм за по-нататъшното разширяване на отношенията между Япония и Столичната община в различни сектори", каза след награждаването му Такеда.

Магдалина Станчев получи званието си за работата й като основоположник на Софийския исторически музей и 85-та й годишнина. Станчева припомни пред съветниците работата на археолозите при разкопките в централната част на града и определи отличието като признание за труда и на останалите й колеги.

Акад. Антон Дончев получи званието "Почетен гражданин на София" във връзка с 80-годишния му юбилей. Преди връчването на отличието председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов припомни, че романът на Дончев "Време разделно" е преведен на над 25 езика. След връчването на наградата Антон Дончев пожела за София да се говори така, както преди 1000 години се говорило за Сердика при разбиването на войските на византийския император Василий Втори.

Званието "Почетен гражданин на София" получи и скулпторът Величко Минеков.

Като "Почетен гражданин на София" беше отличен и Никола Костадинов - участник във Втората световна война като командир на парашутен взвод. Костадинов е учредител на Съюза на парашутистите и носител на 17 ордени и медали, председател на софийската организация на военноинвалидите.

При получаването на званието "Почетен гражданин на София" проф.Станко Киров - създател на школа в онкологията, благодари на Столичната община за грижата й за оборудването на болничните заведения в града.