Електрозахранването е било преустановено снощи между 20.16 и 22.00 часа след получен сигнал за авария по мрежата на трафопост в близост до зала "Фестивална". За да се определи къде е проблемът, е било прекъснато подаването на електричество до девет трафопоста в района.

От електроразпределителното дружество, посочват, че по-късно в Осмо районно управление на полицията е задържан мъж при кражба на кабели от трафопост в кв. "Дружба".  По рано от "Пирогов" съобщиха, че мъжът с инициали В.С. /33 г./ е постъпил в многопрофилната болница, след като е пострадал при опита за кражба на кабели. Той е бил с много тежки поражения по двете ръце и се нуждае от операция.

Има данни, че престъплението е предварително замислено и организирано, посочиха от ЧЕЗ. За период от по-малко от три години - от началото на 2008 г. до момента, щетите от кражби и посегателства над съоръжения на ЧЕЗ възлизат на над 18 млн. лева. Само от началото на тази година непреките щети за възстановяване на кабели, увредени при посегателства, струват на компанията и нейните клиенти 4,25 млн. лева, което представлява ръст от близо 300 на сто в сравнение с 2009 година.

Компанията ще направи в сряда официална инспекция на един от големите си инвестиционни обекти по подмяна на повредени при кражба кабели в кв. "Овча купел".

Миналата седмица крадци успяха да отмъкнат 95-метра кабел 110 киловолта в район на подстанция на ЧЕЗ в столичния квартал "Подуяне".