Тунелопробивната машина днес навлиза в метростанцията на Централна гара, предаде "Фокус".

До момента е изпълнен над 1 км тунел като строителство е съобразно графика. Изграждането на 3.5 км тунел трябва да приключи в края на август 2011.

По думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова вече са готови 51% от дейностите по втория метродиаметър. С пускането на тази част се очаква 25% облекчаване на трафика в София. Фандъкова посети изграждащата се метростанция пред Централна гара. През месец март тя трябва да достигне до „Лъвов мост”. През месец май машината трябва да е при метростанцията на ЦУМ, а през септември 2011 година при кръстовището на бул. „Витоша” и бул. „Патриарх Евтимий”.

Към момента 180 000 души се движат със столичното метро. Очаква се след пускането на втория метродиаметър, този брой да нарасне до 400 000 души. През 2011 година ще се извърши реконструкция на подлеза на НДК във връзка с изграждането на метрото в този район, а сега предстои ремонтиране на подлезите при Централна автогара и Централна гара, тъй като те ще бъдат свързани с метростанцията там.

Фандъкова обясни още, че през 2012 година с пускането на втория метродиаметър в столичното метро от кв. „Надежда” до кв. „Лозенец” ще се достига до 15 минути.