В храма "Св. Неделя" Знеполският епископ Йоан отслужи благодарствен молебен, съобщи БТА. На молебена присъстваха заместник-кметове на Столичната община, общински съветници, районни кметове и граждани.

В храма, който по време на Освобождението е носил името "Св. Крал", се е състояла първата заупокойна служба за загиналите след влизането на руските войски, предвождани от ген. Й. Гурко в града.

Литийно шествие, предвождано от свещеници от Софийската митрополия тръгна от храма към паметника на Царя Освободител, където бяха поднесени венци и цветя. В церемонията се включи и председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Шествието, предвождано от членовете на дружество "Традиция" премина и поднесе цветя пред паметника на Незнайния войн, а пред паметника на българския опълченец се състоя тържеството за отбелязването на годишнината. Събралите се пред паметника десетки граждани чуха стихотворението "На България" от Иван Вазов, изпълнение на хорова формация "България".

В словото си заместник-кметът на София Христо Ангеличин припомни, че решението за честване на деня на Освобождението е взето от общинската управа в София няколко години след 1878 година. Ангеличин посочи, че позабравената традиция през 50-те години на миналия век е възобновена с решение на Столичния общински съвет през 2007 година.
Слова по случай празника произнесоха и Любомир Коларов - председател на фондация "Приятели на Русия" и Борис Громов - директор на дома на Москва в София.