Гордостта на кметството и вътрешния министър Цветан Цветанов - новосформираната общинска полиция, всъщност не може да бъде ефективна с тази численост и с този бюджет. Общината издържа звеното с 2.6 млн. лв., но първоначално искаше парите да се дават от МВР. Това стана ясно от думите на началника на общинската полиция Стефан Стефанов пред съветниците от транспортната комисия.

Стефанов обясни, че голяма част от полицаите пазят общинските обекти - училища, кметството, дирекции. Това бе така и досега, само че бе уредено чрез договор с вътрешното министерство.

"Само 40 полицаи реално могат да работят от 8 ч. до 20 ч., включително събота и неделя. Това означава по 20 човека на смяна. Като махнем отпуски, болнични и т.н., остават 15 човека, които са на улицата", обясни Стефанов. При това тези полицаи работят само в центъра - по районите няма общинска полиция. Те следят за спазването на обществения ред и за неправилно паркиране - в зелени площи и паркове. Общинските полицаи помагат и на столичните инспектори да налагат глоби.

"Столичният инспекторат без нас не може да си върши работата, защото ако искат да напишат глоба, хората им казват да се разкарат", обясни Стефанов.