Тази промяна ще се осъществи по проект за "Интегриран столичен градски транспорт", който трябва да бъде приклюючен до 2013 година. Това обясни заместник-кметът Любомир Христов, цитиран от БТА. Общината кандидатства по ОП "Регионално развитие" за реализирането на проекта.

В проекта е предвидено още да се обнови тролейбусния транспорт, защото той устойчиво запазва пътниците си, дори бележи увеличение на броя им.
С доставката на 50 нови тролейбуса паркът ще бъде почти напълно обновен. Тогава 80 от 92-та движещи се тролейбуса дневно, ще са нови.

Намаляването на броя на пътуващите в градския транспор, големият дял на автобусите, средната възраст на транспортния парк са едни от набелязаните проблеми по време на предварителното проучване заради проекта.

В проекта са посочени 20 кръстовища, на които ще се инсталират интелигентни системи за управление. Това са местата, на които има най-голям проблем за градския траспорт и поради задръствания там той закъснява.

В 750 превозни средства ще се монтират специални устройства, което ще доведе до "зелена вълна" за преминаването им през кръстовищата. Кръстовищата, където ще се обособят бус-ленти са главно по бул. "България" и бул. "Д-р Г. М. Димитров".

С европейски средства ще се доставят и нови 600 електронни табла. Общо 400 навеса ще се поставят на спирки, на които няма икономически интерес от поставянето на реклами и съответно няма възможност за концесионирането им. С доставката на 50-те нови тролейбуса паркът ще бъде почти напълно обновен, тъй като тогава 80 от 92-та движещи се тролейбуса дневно, ще са нови.

Трамвайното трасе по бул. "България" ще се рехабилитира, за да се увеличи скоростта на движение по булеварда от 16 на 19,5 км./ч. По време на реконструкцията пътниците на градския транспорт ще се движат с  автобуси.

Интелигентни системи за управление ще се монтират и на кръстовищата на
-бул. "България" с бул. "Черни връх", с бул. "Гоце Делчев", с ул. "Т. Каблешков", с бул. "Акад. Ив. Е. Гешов",
-на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" с бул. "Др. Цанков", с ул. "Ген. Й. Гурко", с ул. "Оборище", на бул. "Кн. Ал. Дондуков" с бул. "В. Левски",
-на пл. "Орлов мост", на бул. "В. Левски" с бул. "Цар Освободител", на бул. "Н. Петков" с бул. "Цар Борис Трети", на бул. "П. К. Яворов" с бул. "Шипченски проход", с ул. "Ст. Михайловски",
-на бул. "Д-р Г. М. Димитров" с бул. "Н. Габровски", с бул. "Др. Цанков", на бул. "Цар Борис Трети" с ул. "Житница",
-на бул. "Ал. Малинов" с бул. "А. Сахаров", с бул. "А. Ляпчев", бул. "Прага" и бул. "П. Славейков",
-на бул. "В. Левски" с ул. "Оборище".