Съгласно решението на ВАС министър Караджова трябва да се произнесе отново, пише вестник "Стандарт". Българското общество с нетърпение очаква нейното решение. Според социологическите проучвания над 80% от софиянци желаят развитието на Витоша като модерен зимен център, в който да могат да практикуват безопасно любимите си спортове.

Проектът за модернизация на туристическа и ски зона "Алеко" е разработен от инвеститора "Витоша ски" АД и консултиран от водещите в тази област специалисти. Осигурено е и финансовото обезпечаване на проекта, което ще е в границите на 50-70 млн. евро и ще осигури работа на поне 500 души. За реализирането на проекта не се предвижда почти никаква сеч. Санитарната сеч, която годишно се извършва на Витоша, е в рамките на 7000 куб. метра. Разположението на пистите и съоръженията дублира трасетата на старите, а новите площи ще са в райони, които са обезлесени вследствие на разрушителната дейност на корояда.

Проектът предвижда подмяна на всички съоръжения, които са морално и физически остарели, опасни са за хората с модерни лифтове и ски влекове. Планира се и точно локализиране на трасетата и пистите, тяхното затревяване, отводняване и обезопасяване.

Амбицията е и да се изградят системи за изкуствен сняг на всички писти, което ще позволи използването им и при безснежна зима. Разработеният план е в пълно съответствие с всички действащи екологични норми както в страната, така и в рамките на ЕС, както и на плана за управление на Природен парк "Витоша".