Парцелите са свързани с изграждането на инфраструктура, канализационни колектори и увеличаване на гробищния парк "Бакърена фабрика", каза за БТА заместник-кметът на София Ирина Савина.

Най-голяма сред средствата за отчуждаване е сумата, предвидена за увеличаване на площта на гробищния парк "Бакърена фабрика" с още 22 дка. От заложените в бюджета 3,47 млн. лв. вече са изплатени една четвърт от парите, с които към територията на гробищата са прибавени 4,7 дка. Това са една трета от общо 11,5 дка, за които вече има издадени заповеди за отчуждаване, посочи заместник-кметът.

За изграждане на левия Владайски колектор предвидената обща площ за отчуждаване е 18 442 кв. м за общо 2,3 млн. лв. Други 1,236 млн. лв. са осигурените средства за отчуждаване на имоти, включени в съвместната програма на Столичната община и "Софийска вода". Предвижда се поетапно да се отчужди трасето на бъдещата канализационна мрежа в кв. "Модерно предградие", местностите "Кръстова вада - Южен парк" и "Витоша-ВЕЦ Симеоново".

На два етапа ще се осъществи отчуждаването на имотите за новата трамвайна линия, която трябва да свърже пл. "Велчова завера" с кв. "Дървеница". Тази година общината ще изплати обезщетението за осем декара - 1,5 млн. лв. През следващата трябва да се осигурят още 2 млн. лв. за отчуждаване на останалите терени.

Трасето на трамвая ще минава през ж.к. "Дианабад" и покрай метростанция "Г. М. Димитров" ще влиза в сервитута на старото трамвайно трасе.

Общо 6,174 дка трябва да се отчуждят за изграждане на по-широката връзка между бул. "Ломско шосе" и бул. "Панчо Владигеров" при метростанция "Обеля". За 11-те имота там са предвидени 2,124 млн. лв. Общо 390 хиляди лева трябва да се изплатят за имоти в район "Връбница" при бул. "Ломско шосе" заради строителството на втория лъч на метрото - една трета от сумата за тях вече е платена.

Половин милион лева ще трябва да плати общината за придобиване на 680 кв. м в район "Младост". Те са необходими за изграждане на пътната връзка между ж.к. "Младост-1" и ж.к. "Младост-2" и кръстовището на две нива при бул. "Андрей Ляпчев" и бул. "Андрей Сахаров".

Други 500 хиляди лева ще се платят за отчуждаване на седем имота с обща площ от четири декара в район "Люлин". Върху тях трябва да се изгради пробивът на бул. "Царица Йоана" за връзката му с "Околовръстния път". Още един пробив предстои да се изгради в район "Люлин", но той е на етап предпроектни проучвания. Това е връзката на бул. "Петър Дертлиев" с Околовръстния път.

Отчуждителни процедури има и заради предвижданите строителни дейности по две кръстовища - на бул. "Драган Цанков" и бул. "П. К. Яворов" и за изграждане на кръгово при бул. "Св. Климент Охридски" и бул. "Андрей Ляпчев".