Кметът на София Йорданка Фандъкова провери на място строителните дейности по изграждането на допълнителните платна за движение по бул. "Асен Йорданов". След завършването на обекта до новоизграждаща се спортна зала, която трябва да бъде готова на 24 юли, ще бъде разкрита нова тролейбусна спирка.

Разширението на бул. "Асен Йорданов" е в двете посоки при спортната зала, като към пътното платно откъм залата ще има тротоар с ширина шест метра. Преди залата и след нея се изграждат две пътни платна за обратен завой съответно към бул. "Шипченски проход" и към кръговото на "Четвърти километър". През утрешния ден движението на превозни средства ще бъде прехвърлено в изградените нови платна за движение, за да може да се преасфалтират останалите платна, обясниха от фирмата-изпълнител "Главболгарстрой".

Общата стойност на строителните работи е 1,133 млн. лв., като те се финансират със средства от бюджета на София, каза Фандъкова. По време на предстоящите великденски празници ще започне реконструкцията на кръговото движение при "Четвърти километър". По време на строително-ремонтните дейности няма да се спира движението там.

Предвижда се от всички входове на кръговото да се поставят светофари, които няма да бъдат пуснати в експлоатация непосредствено след завършването на обекта - на 15 май, а по-късно, за да може водачите на автомобили да привикнат към тях и с новата организация на движението. Цялото движение по кръговото ще бъде наблюдавано с видеокамери.

На зелената ивица, разделяща двете платна за движение на бул. "Асен Йорданов" освен традиционното озеленяване с райграс, ще бъдат направени цветни фигури със спортни елементи по подобие на цветния герб на София на бул. "П. К. Яворов" при моста на бул. "Цариградско шосе".

Интересен елемент към новоизграждащата се инфраструктура ще е тръбно-решетъчният парапет, който ще разделя пътните платна на бул. "Асен Йорданов" от зелената ивица при новата спортна зала. Той ще е с герба на София.