Това каза на заседанието на комисията по околна среда на Столичния общински съвет директорът на дирекция "Зелена система" Ралица Маджарова, цитирана от БТА. Общият бюджет ще е 200 хиляди лева.

Предстои приемането на правилата за кандидатстване, но те ще са по примера на миналогодишната програма, финансирана от фондацията "Америка за България". Бенефициенти на програмата ще са сдружения на етажната собственост, като е възможно обхватът да се разшири до районни администрации и неправителствени организации.

Максималната сума за финансиране ще е до пет хиляди лева, като предстои да се уточни дали няма да е по-нисък прагът за финансирането на проекти на неюридически лица. Средствата няма да се осигуряват като сума, а като материали. За разлика от миналата година през тази няма да се финансират проекти само в три района - целта е да се класират проекти от всички райони.

Заради липсваща механизирана техника общинското предприятие "Паркове и градини", което трябваше да поеме цялостното поддържане на Борисовата градина и на третата част от Южния парк, извършва само ръчните дейности по поддържането на парковите площи. Това съобщи заместник-кметът Мария Бояджийска.  От общината предлагат да се отпуснат 2,1 млн. лв. за купуването на метачни машини, трактори и камиони, които може да се преоборудват и да извършват многофункционални дейности. Част от парите могат да се осигурят от предвидените средства за реконструкцията на бул. "Цар Освободител" - от Ректората до пл. "Орлов мост", и на пл. "Св. Ал. Невски", тъй като за тях има предизвикана дискусия от страна на граждански организации и те се забавят във времето.

През тази седмица се очаква да завърши разпоредената от кмета на София проверка на дейността на "Озеленяване".