Десетки хора поднесоха цветя пред Паметника на съветската армия в София. За много от присъстващите, 9-ти май, като ден на Европа, не би съществувал, ако преди това не е била победена нацистка Германия. В памет на жертвите венец пред Паметника на съветската армия в София поднесе и руският посланик Юрий Саков, съобщи БНР. Срещу идеите за махане на тези символи застанаха и обикновените хора, дошли да почетат жертвите.

Президентът поднесе венец на паметника на Незнайния воин по повод на отбелязването на края на Втората световна война и Деня на Европа. Ние българите имаме основание да празнуваме с въодушевление и двата елемента, двата аспекта на този ден - както победата над фашизма, така и Деня на Европа, заяви пред журналистите президентът.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева се включи в инициативата "Отново на училище" в 7-мо СОУ "Свети Седмочисленици", съобщи "Фокус". Тя проведе дискусия с ученици. 500 милиона души и 20% от световната икономика – това е единна Европа, заяви Кристалина Георгиева пред учениците.

През целия ден продължиха проявите за отбелязването на Деня на Европа.
Информационното бюро на Европейския парламент в София в партньорство със Столична община организира празник под надслов "Европа е моят дом".
Пред Националната художествена галерия започна инициативата "Засади цвете!", при която с доброволен труд се обновява градината на нациите, този път с европейските цветове. На площада пред Народния театър "Иван Вазов" бе организиран графити хепънинг "Изрисувай мечтите си за Европа и България!".

Тази вечер в столицата ще има и концерт на руската група „Любе”, с който ще бъде отбелязан 9 май.