Церемонията е на 17 юни от 12.00 ч., съобщиха от норвежкото посолство. Проектът е финансиран от Норвегия, се припомня в съобщението, цитирано от БТА. Министърът на културата Вежди Рашидов и посланикът на Норвегия в София Тове Скарстейн ще обявят успешното приключване на първия етап на проекта "Софийски Арсенал - Музей за съвременно изкуство".

Идеята за изложбата "Парадигма" е на посланик Скарстейн. На церемонията ще бъдат поканени министър-председателят, министри, ръководството на Народното събрание и на Столичната община, представители на дипломатическия корпус и други официални лица.

Проектът е на обща стойност 1 247 789 евро и се осъществява с финансовата подкрепа на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство /ЕИП/. Общата безвъзмездна помощ, отпусната за проекта, покрива 85 на сто от всички разходи, останалата част е осигурена от Министерството на културата.
Норвежкото правителство осигурява 95 на сто от средствата по Финансовия механизъм на ЕИП.

Първият етап включва основна реконструкция на сградата на Софийския арсенал на бул. "Черни връх" 2 по проект на архитектурното студио "Братя Кадинови", избран с конкурс. Окончателно е завършено изложбеното пространство на първия етаж. През втория етап ще бъдат завършени вторият и третият етаж на сградата. Ще бъдат изградени депо, съобразено със съвременните музейни изисквания, и отделна зала за временни експозиции.

Със съдействието на Столичната община в пространството около музея ще се оформи скулптурен парк на открито на площ около 5 дка по идея на министър Вежди Рашидов.