Започнахме да насочваме и европейски средства към инвестициите, които общината започва да отделя. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред журналисти след разширено заседание на Консултативния съвет по образование към кмета на Столична община, предаде Агенция “Фокус”.

По думите на Фандъкова – това са дейности свързани с конструктивни укрепвания с цел по-голяма сигурност за сградите и за децата в тях; енергийна ефективност с цел намаляване на разходите на училището при използване на делигираните бюджети; за детските градини това са и кухни, тоалетни и всичко, което има като ангажимент Столична община.

„Много училища и детски градини насочват и собствен ресурс. Те са автономни, имат делегирани бюджети и това лято ще има ремонти не по-малко от минали години”, посочи столичният кмет. Над 70% от училищата на територията на Столична община са със сменени дограми и над 75% от детските градини. „Продължаваме и тази година с това – 9 училища ще бъдат изцяло ремонтирани по ОП „Регионално развитие”, а при останалите ще има частични основни ремонти за най-належащите дейности. Козметичните ремонти се правят вече от самите училища и детски градини. Това са боядисване на класни стаи, циклене на паркети и подготовка за новата учебна година”, обясни Фандъкова.

Общината има ангажимент към основните ремонти – ВИК, дограми, покриви и конструктивно укрепване. „Изключително тежки ситуации имаше със сгради. В последните няколко години ремонтирахме основно и тоалетните в 34 училища. В момента имаме заявки от 12 училища за такива ремонти”, отчете столичният кмет. Тя обясни, че в момента 11 детски градини са с изграждане на достъпна среда. „Това означава, че сградите ще станат над 150 с частична или пълна достъпност. Над 50% от училищата и детските градини до края на годината ще имат видеонаблюдение, тъй като в момента такова се изгражда в около 60 училища и детски градини”, каза Йорданка Фандъкова.

Освен това общината строи нови училища, посочи кметът. „Миналата година открихме основно училище в Бусманци, тази година завършваме училището в Стрелбище, а Втора английска гимназия ще открие новата учебна година в чисто нова сграда”, допълни Фандъкова.