Това коментира кметът на София Йорданка Фандъкова, преди да направи инспекция на строителните дейности по надлеза "Надежда", предаде Дарик.

Повод за коментарите е фаталното нападение на бездомни кучета над възрастен, болен мъж в квартал "Редута". Столичният кмет изказа съболезнования на близките му и съжаление, че в резултат на нерешен от години проблем в София загиват хора.

В общината е свикан оперативен щаб на специалистите, които работят по темата с бездомните кучета. Ще искам ускоряване на процедурата по изграждане на приюта за 1000 кучета, имаме готовност да започнем и процедурите за втория етап за още 1000 кучета, както и за проектирането на приют в "Кремиковци" за още 2000 кучета, посочи Фандъкова.

През следващата седмица ще се увеличат екипите на общинската фирма "Екоравновесие" с още един, а до месец - с още два. Кметът е поискал увеличение и на дежурните екипи. Днес работят два екипа на "Екоравновесие", един е в квартал "Редута", там бяха заловени пет кучета, някои от тях са кастрирани. Те няма да се върнат на мястото, на което са заловени, каза Йорданка Фандъкова.

В понеделник в Столичната община /СО/ ще се състои среща с четири неправителствени организации, които са заявили желание да изграждат приюти или да участват в използването на приютите с техни сили и средства. Това са "Четири лапи", "Animal Rescue Sofia" и две германски организации, едната от които вече е подала заявление за терен за изграждане на приют. СО ще й предложи два терена на територията на града, от които трябва да избере един, който ще се предостави безвъзмездно.

Целта е да се увеличи минимумът от 4000 кучета, допълва БТА. Работи се и по увеличаване на капацитета на приюта в Сеславци с още 50 кучета, което е възможно заради промяната в наредбата, отбеляза кметът. По думите й се очаква отговор от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов още през тази седмица за внасянето на исканите от Общината законодателни промени в Народното събрание. Това ще позволи чувствително намаляване на кучетата още през следващите месеца, добави тя.

Още пет столични района са пожелали да се включат в програмата на СО за решаването на проблема с бездомните кучета на тяхна територия със собствен ресурс. Това са "Надежда", "Връбница", "Люлин", "Панчарево", "Банкя", "Средец". Разпоредено е кастрации да се правят и в промишлените зони и строителните обекти, където се гледат кучета на открито, които дават поколения.

Докато има и едно бездомно куче на улицата, рискът за сигурността, живота и здравето на хората съществува. Затова ще поискам съкращаване на сроковете и предварително изпълнение, така че обжалванията да не спират проекта за приюти, каза още Фандъкова. Очаква се изграждането на първия приют за 1000 кучета да започне до края на юли. Срокът, който ще се поиска от изпълнителя за довършването му, е два и половина месеца. Заставам зад варианта бездомните кучета да се приберат в приюти и въпросът да се реши по хуманен начин, добави кметът.