Това може да стане на 23 април, когато е Световният ден на книгата и авторското право.

Идеята на организаторите от сайта “Аз чета” и българската буккросинг* общност е в обществените пространства на града да бъдат “освободени” близо 1000 книги чрез инициативата Bookcrossing, а по този начин да превърне книгите и четенето в активна част от ежедневието на града и хората.

Кампанията е в подкрепа на кандидатурата на София и югоизточен регион за Европейска столица на културата 2019.

Основни цели на инициативата са да насърчи четенето и да популяризира книгите като съществена част от ежедневния облик на София.

“Изследванията, свързани с четенето, доказват, че когато книгите са активна част от заобикалящата среда, се превръщат в неизменна ценност. Искаме да превърнем София в столица на книгата и да популяризираме споделянето на емоцията от четенето, като разкрием много по-интригуващо литературно лице на  града”, споделя Милена Златарова, координатор на проекта и редактор в сайта “Аз чета”.

Като участници в инициативата са провокирани да се включат издателства, граждански организации, културни центрове, фирми и най-вече любители на книгите.

Те трябва да регистрират всички книги, които желаят да освободят, на  www.bookcrossing.com.
Там ще получат уникален идентификационен номер за всяка книга, да поставят етикет, който да обозначава, че е “свободна”, и на 23 април да я оставят в обществените пространства на града, официални буккросинг зони или други места.

*Буккросинг (Bookcrossing) представлява пускане на книги „на свобода“ („в дивото“) и проследяване на техните пътешествия и хората, чийто живот са докоснали чрез сайта www.bookcrossing.com.

Идеята за Буккросинг възниква през март 2001 г. в САЩ. Буккросинг се прави от повече от 1 млн. буккросъри, които са регистрирали повече от 10 млн. книги, пътуващи из 132 страни.