Изследването на агенция АССА-М, осъществено между 27 март и 2 април в 23-ти, 24-ти и 25-и МИР на София, обхваща и нагласите на софиянци за проблемите на столицата. Като най-сериозни проблеми за града столичани посочат чистотата и по-конкретно нерешения въпрос със завода за преработка на битовите отпадъци (20 процента), лошите пътища (19 процента) и безработицата (19 процента).

По думите на проф. Михаил Мирчев, представил проучването, нараства страхът и недоволството от ромските гета в града - ако през 2003 г. едва 0,1 са изразили тревога по този въпрос, то през март тази година 8 процента са го посочили за сериозен.

Данните от проучването сочат, че две трети от софиянци не четат вестници, а негледащите телевизия са се увеличили почти тройно - от 2,6 през юни 2011 г. на 7 процента тази година.

Тенденцията в София е към изравняване на лявата и дясната политическа ориентация, сочат данните от проучването за нагласите на софиянци.

Два месеца преди изборите 26 на сто от анкетираните посочват, че биха гласували за БСП, 28 процента - за ГЕРБ, 11 процента общо за Реформаторския блок /като най-голям е делът на симпатизантите на ДСБ/, 5 на сто - за "България без цензура", 4,5 процента - за "Атака", 3,4 на сто - за АБВ, коментира проф. Михаил Мирчев, председател на социологическа агенция АССА-М.

30 на сто от участниците са заявили, че няма да гласуват.

Според Мирчев за първи път в столицата се наблюдава тенденция към намаляване на подкрепата за ГЕРБ и лек възход в подкрепата за БСП. Ранната прогноза е, че за БСП ще гласуват между 19 и 26 процента от софиянци, а за ГЕРБ - между 20 и 28 на сто, като по-вероятно според Мирчев е за последните да се сбъднат по-ниските прогнозни резултати.

Петдесет и шест на сто от анкетираните са склонни да мислят, че предстоящите евроизбори ще бъдат демократични, а 46 на сто са заявили, че очакват нечист вот, съв злоупотреби и наглост.

Затова пък 67 процента са обявили, че ползват редовно Интернет, но едва 5 на сто са посочили, че пишат редовно в политически форуми.