Сумата е с близо 6% по-ниска в сравнение с юни 2013 г., когато потребителите са платили 34 лева при по-малка средна консумация - 194 КВТч.

Въпреки нарасналата консумация през настоящата година, средната сметка е по-ниска поради трикратното намаление на цената на електроенергията през 2013 г., коментират от ЧЕЗ.

През лятото традиционно в почти всеки дом и офис има включен климатик или вентилатор, отбелязват от компанията и допълват, че при покупката на електроуред е важно да вземат предвид и неговия енергиен клас.

Макар и по-скъпи като първоначална инвестиция, уредите с по-висока енергийна ефективност бързо се изплащат благодарение на по-ниския разход на електроенергия, се посочва в съобщението.

Насърчаването на разумната употреба на електроенергията и повишаването на енергийната ефективност са важна част от концепцията за корпоративна социална отговорност на ЧЕЗ и са в съответствие с Директивата за енергийна ефективност при крайното потребление и енергийните услуги, заявяват от фирмата.

Съвети за намаляване на консумацията на електроенергия през лятото клиентите на ЧЕЗ могат да намерят на официалния сайт www.cez.bg, в секция "Енергийна ефективност".