Във връзка с продължителните валежи на територията на Столична община, кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди екипи на районните администрации да правят непрекъснати огледи на критични участъци, подлези, завирявания по пътната инфраструктура.

Да се следи непрекъснато за паднали клони на дървета и за състоянието на пътната инфраструктура и комуникационните мрежи, включително и в междублоковите пространства.

Получите до момента над 150 сигнала на тел. 112 са за завирявания, паднали клони и засегната електропреносна мрежа.

През нощта са работили съвместно екипи на звеното за аварийно-спасителна дейност на СО, на столичната "Пожарна безопасност и защита на населението", на Столичен инспекторат, "Софийска вода" и "ВиК".
Включен е и екип на доброволното формирование на Столичната община.

Извършено е наблюдение на критични участъци. Осигурено е постоянно наблюдение на водните обекти, реки и язовири.

В район "Нови Искър" е извършено отводняване на ул."Безименна".

Екипи на пожарната, Столичната община и доброволци работят по отводняването на дворове в кв."Орландовци".

Поради завиряване на "Мраморско шосе" е затруднено движението в участъка между Околовръстен път и бул."Ломско шосе".

На място е изпратен екип на район "Връбница". Районната администрация работи за отстраняване на събрали се дъждовни води и в участък от ул."30-20" в НПЗ "Орион", посочват от общината.

Градският транспорт в София се движи по маршрута си, с изключение на автобусни линии 8 и 14, които имат обходен маршрут по ул."Христофор Колумб" и "Неделчо Бончев" поради завиряване в района на моста при гара "Искър".

Продължава наблюдението на критични участъци и водните обекти, реки и язовири, информират от общината.

Не пътувайте към Искърското дефиле

Препоръчва се да бъдат ограничени всички пътувания в района на Искърското дефиле до подобряване на метеорологичната обстановка, съобщиха от администрацията на Софийска област.

Снощи в Областната администрация на Софийска област беше свикан Областният щаб за изпълнение на плана при бедствия и за взаимодействие с Националния щаб.

Вследствие на проливния дъжд е залят пътя София - Своге в участъците край Реброво и Владо Тричков. Свлачище е блокирало пътя до село Лесков дол.

Най- тежка е ситуацията с моста до село Батулия, който е наполовина отнесен и по него се допуска да преминават само аварийни пътувания.

Прелялата река Батулийска е наводнила и участъци от ЖП - линията в района, поради което влаковете се движат се ограничена скорост и закъснения.

Спряно е електричеството в селата Батулия и Лесков дол. Щабът координира неотложните аварийно-възстановителни работи възникнали на територията на цялата област с Областно пътно управление, Областната дирекция на МВР, Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" и кметовете на общини. Екип на ЧЕЗ вече отстранява авариите в електрозахранването.