Асоциацията на младите полярни изследователи ще участва с разнообразна антарктическа лекционна програма и творческо ателие за най-малките, съобщиха от пресцентъра на Националния природонаучен музей, цитирани от БТА.

Учените от Асоциацията ще помогнат на посетителите на музея да обогатят знанията си за животинския свят в Антарктида, за екосистемите в леда, какви са приликите и разликите между Арктика и Антарктика, както и какви природонаучни изследвания са правени от българите в Антарктида.

Паралелно с лекциите децата могат да се включат в творческото Полярно ателие, където ще решават забавни полярни тестове, ще рисуват или правят от пластилин пингвини, тюлени и китове, а най-добрите творци ще получат награди и грамоти „Млад полярник”.

От 16 часа ще започне и първото по рода си научно казино "Кристал", с което младите полярни изследователи се включва и в честването на Международната година на кристалографията, обявена от ЮНЕСКО.

Д-р Петко Петров от музея "Земята и хората" също се присъединява към честванията на рождения ден на Природонаучния музей с лекция „Интересното в "обикновените" неща около нас", ще има демонстрации с опити, в които може да се включи всеки.

Вечерта в 20 часа Боян Петров, покорителят на три осемхилядника, ще разкаже за изкачването си на страховития К2.

До 24 август във фоайето на музея продължава и благотворителната изложба с антарктически фотографии на Иглика Трифонова.

Целта на изложбата е събиране на средства за изготвянето на пилотна програма на музея, в която да бъдат използвани интерактивни методи на представяне на научната информация.

По повод 125-годишния юбилей музеят ще остане отворен в продължение на 125 часа без прекъсване.

Пълна програма за всички дни на музейните чествания могат да бъдат намерени тук >>