Инициативата е на съдия Методи Лалов, председател на Съда.

Новата сграда на СРС се намира на бул. „Цар Борис ІІІ” 54 (бившето ГУСВ).

Специфичният облик на интериора в сградата ще създават бюст-паметник на проф. Живко Сталев, държавният герб на България, а съдийските кабинети ще красят графики на талантливите български художници Стефан Марков и Иван Нинов, се посочва в съобщението, цитирано от БТА.

Решението за изграждане на паметник на проф. Живко Сталев е взето след анкета в края на 2012 г. сред юридическата общност в страната. Той е сред видните юристи на България със значителен принос към правната наука и образование, формирали знанията на поколения юристи, се допълва в съобщението.

Паметникът ще символизира почитта и признателността на обществото към всички достойни представители на правото, които вече не са сред живите, допълват от съда.

Бронзовият бюст е създаден от скулптора Сейфетин Шекеров - Сефо.

В съдебните зали в новата палата ще бъдат поставени държавни гербове, изразяващи независимостта и суверенитета на българския народ и държава. Необходими са 36 герба, от които 14 вече са изработени от художника Петър Маламатенов, посочват от СРС.

Сумата за 11 от гербовете е дарена от 22-ма частни съдебни изпълнители от София, а останалите 3 герба са финансирани от Софийската регионална нотариална колегия.

За първи път СРС ще разполага с гербове, изработени от месинг, които отговарят на всички нормативни изисквания, предвидени за изработката им, допълват от съда.