Автобусите влизат поетапно в график от утре сутринта.

"Новите автобуси ще се движат по линия 102 от "Овча купел" до Студентски град, по която в момента се движат стари автобуси "Мерцедес", които са доста топли през горещите летни дни и доста студени през зимата, сега ще обърнем тази тенденция", заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която присъства на официалното им представяне.

Новите градски автобуси MAN Lion`s City G CNG  са изцяло работещи на природен газ и покриват еконормите Евро-6.

Те са нископодови, което ще позволява безпрепятствено пътуване на майки с деца и хора с увреждания, имат ергономични седалки, звуково озвучение и високи нива на сигурност. 

Вижте снимки >>

Новите автобуси са първите от общо 126 автобуса, които Столична община закупи с изцяло 100% европейски средства по Оперативна програма "Околна среда". Договорът за доставката с немската МАН ТРЪК&БЪС е на стойността 66.5 млн. лв.

Цялата поръчка ще бъде изпълнена до средата на следващата година.

"До края на годината очакваме да получим нови над 40 автобуса, до края на септември ще пристигнат 26, а до средата на следващата година всички 126 трябва да пристигнат и с тях ще подменим над 50% от автобусите, които всекидневно се движат в града", обясни Фандъкова, цитирана от БГНЕС.

Тя съобщи, че на този етап не се предвижда увеличаване на цената на билетите за градския транспорт в София.

На представянето на новите автобуси присъства и служебният министър на околната среда и водите Светлана Жекова.

"Работим активно, за да може първите 20 автобуса да бъдат допълнени с останалите 106 и да няма проблеми с разплащането на средствата по проекта. Само тази инициатива ще доведе до 6 пъти намаляване на замърсяването на въздуха, който дишаме, това е свързано с качеството на живот, което е изключително важно за нашите граждани", отбеляза Жекова.

По покана на столичния кмет на представянето присъства и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който също реши да се изкаже за ползите за софиянци от новите автобуси, но изнесе предизборна реч пред малкото събрали се хора в центъра на столицата.

Той изтъкна, че взима думата като човек, пряко участвал в това да ги има тези автобуси.

"Преди две години имаше мощен натиск от опозицията да не се случи този проект, имаше питане в парламента защо 100% безвъзмездно софиянци ще получат най-добрите автобуси, а няма да останат "Икарус"-ите, които като тръгнат от Орлов мост и до Плиска димът стоеше. Не се поддадохме и си го организирахме този проект за 126 автобуса", обясни Борисов.

Ако българите искат да видят как се управляват градовете на ГЕРБ, нека да гласуват пак за нас, каза още той.