Приемането на хвалби и критики трябваше да приключи днес, но кметството реши да даде по-широка платформа за изразяване на позиция по горещия за столицата въпрос, пише "Сега".

Вчера пред паметника бяха разположени пана с проектите на 9 колектива, които участват в конкурса на общината за съдбата на монумента.

Идеите за паметника ще бъдат качени на голям екран и ще се прожектират до 8 септември.

Дотогава общината приема мнения, препоръки и критики на сайта на ДАГ или на интернет адрес: pametnik1300@sofia-agk.com.

След това започва работа журито на конкурса. То ще получи обобщена информация за преобладаващите настроения сред столичани, преди да вземе своето експертно решение, уверяват от кметството.

За конкурса постъпиха 11 предложения. Част от от тях предлагат монументът да се допълни, други имат идея да се премести в Южния парк.

Сред обществеността върви кампания тук да се върнат паметните плочи на Първи и Шести пехотен полк, на които са изписани имената на над 3000 войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

Ако тази идея бъде възприета и от общината, плочите ще се върнат на старото си място, откъдето са премахнати през 1977 г. при строежа на НДК. Проекти за това има и сред участниците в конкурса.