Доставчикът на социалната услуга Фондация "Надежда за малките" е допуснал  груби нарушения на пропускателния режим, с което е създаден риск за безопасността на настанените там деца, показва проверка на ДАЗД.

Тя е разпоредена от председателя на ДАЗД след като в началото на август от Центъра изчезна и бе обявено за издирване от органите на МВР дете на 1,6 г. То е настанено от отдел "Закрила на детето" след отказ на майката да се грижи за него.

Инспекторите на ДАЗД са установили, че в деня на изчезване на детето, персоналът е нарушил установения ред, при който се осъществяват срещи.

Детето е оставено при майката си без наблюдение от страна на служител на ЦНСТ, а вратата на центъра е била отключена. По същото време в услугата са присъствали и външни лица, което е недопустимо, и нарушава утвърдените правила и процедури за работа в социалните услуги.

Инспекторите констатират и пропуски във воденето на документацията и личните досиета на децата.

След подаване на сигнал към органите на МВР изчезналото дете е намерено, то е в добро здравословно състояние и е върнато в ЦНСТ "Св. Екатерина".

Във връзка с установените нередности председателят на ДАЗД Ева Жечева е поискал от изпълнителния директор на Фондация "Надежда за малките" да наложи дисциплинарни наказания служителите на Центъра за настаняване от семеен тип "Света Екатерина", допуснали грубите нарушения.