Високо платени позиции предлага почти изцяло столицата, в останалата част от страната заявки има основно за нискоквалифициран труд. Това показва справка в сайта на агенцията, съобщава "Сега".

Към края на миналата седмица в е-борсата има обявени близо 4500 свободни работни места, като броят им се променя постоянно. Активните профили на търсещите работа са много повече - 352 679.

Столицата е единственото място, където могат да се намерят предложения за работа със заплата над 1000 лв. В останалите по-големи градове предлаганите заплати са до 800 лв., а най-често са в границата 400-700 лв.

Има обяви за строители, готвачи и медицински и здравни специалисти. На минимална заплата се търсят и работници в преработващата промишленост. В Пловдив това са сред най-търсените служители - има над 60 позиции, за които обаче не е посочено възнаграждението. Още по-търсени се оказват обаче шофьорите на коли, автобуси и камиони.

Във Варна търсят срещу 900 лв. 14 служители с немски, които да обслужват клиенти. Това е и най-високата обявена заплата от позициите, за които е посочено месечно възнаграждение. Има обявени и 15 места за кредитни специалисти, както и 14 за работници за производство на хартиени изделия. Позициите за бармани и сервитьори в морската столица са малко в края на сезона.

В Бургас има значително повече обяви от Варна. Сред обявите има и фирма, която набира 30 зидаро-кофражисти със заплата от 1800 лв. за строеж на пътища, детски градини и училища в Русия. Това е и най-високото обявено възнаграждение.

Следва позиция с 800 лв. в строителна фирма за ценовик. Търсят се и шивачи, а консервна фабрика търси 59 работници с основно образование. Има и позиции за продавачи в магазини и в търговията.

В Русе търсят гладачи, шивачи, строители, работници по инсталиране и ремонт на електросъоръжения. Има обяви и за касиери, инкасатори, чистачи. Сред високоплатените за града обяви са за леяри, монтьори (с по 600 лв.), и работници в рафинерия за биодизел (650 лв.)

Заради подготовката за предстоящата учебна година навсякъде има оферти и за учители.