За разлика от подобни форуми, които традиционно се отличават със силното присъствие на изтъкнати имена в литературата, официалното начало на "Алеята на книгата" бе дадено единствено от зам.- министъра на културата Виктор Стоянов и зам.-кмета на София по културните въпроси д-р Тодор Чобанов.

Стоянов на свой ред използва трибуната, за да призове читателите да се включат в кампанията "Селфи с книга", която получи противоречив отзвук в общественото пространство.

Въпреки мрачното време и задаващата се буря, най-запалените почитатели на книгата отново не пропусна да посетят над 30-те шатри на българските издателства и да закупят част от любимите си книги на по-ниски цени.

Не липсваха и родители, които в първия учебен ден бяха дошли да набавят необходимите на техните деца учебници и помагала. Издателствата пък бяха подготвили специално обещаните подаръци за първолаците.

"Обичам да чета съвременни книги", разказа 25-годишният Денис, който последно е прочел "Девет разказа" на Джеръм Дейвид Селинджър.

Малкият Николай каза, че е запален по най-новата детска литература и книги като "Дневникът на един Дръндьо". Майка му пък търсеше любимите си книги за пътуване и хубава храна.

В дните до края на книжното събитие се очаква да бъдат включени литературни четения, читателско ателие, както и срещи със съвременни български писатели. Сред имената, които ще участват в програмата са Александър Шпатов, Венета Въжарова, Димитър Ганев, Донка Петрунова, Миглена Николчина, Светлана Дичева, Романьола Мирославова, Яница Радева. Ще бъдат представени книгите на Филип Лхамсурен и Ларш Собю Кристенсен.

Шатрите на над 30 български издателства са разположени отново на пл. "Света Неделя" от 15-ти до 20-ти септември.