Фандъкова посети ателието на Националната художествена академия, в което се извършва реставрацията, предаде БТА.

По думите й около 40 кв. м мозайки от 4 век са намерени под базиликата Света София, реставрацията им е започнала още през 1997 г., но поради липса на средства е замразена и се възобновява отново преди три месеца.

Работата се ръководи от водещия реставратор проф. Петър Попов, в екипа е председателят на Асоциацията на реставраторите в България Стефан Белишки, както и други по-млади реставратори.

За Коледа ще бъдат експонирани около 25-30% от панелите, чиято реставрация струва 40 хил. лв., осигурени от Столичната община.

Работата по останалата част от мозайките ще продължи в следващите две години отново с финансовата подкрепа на общината, каза Фандъкова.

Интересът към подземния археологически музей е много голям, за една година и половина той е бил посетен от 32 хил. души, а приходите от билети са над 50 хил. лв.

По повод Деня на София - 17 септември, Фандъкова покани столичани и гостите на безплатно посещение в общинските музеи, а също и в Зоологическата градина.

Проф. Петър Попов разказа, че мозайките са от най-ранния християнски храм на това място, построен върху антични гробища. Мозайките са се намирали под подовото пространство на базиликата Света София, а реставрацията се е наложила, защото отделните камъчета са се ронели и постепенно са изчезвали.

Фрагменти от подобни мозайки има в Северна Африка, по Източното крайбрежие на Средиземно море, в Южна Италия, както и у нас, но откритите в базиликата Света София са много добре запазени като композиция и декоративна цялост, посочи проф. Попов.