Най-големият град в България носи името на късноантичната катедрала на града „Света София“.
Това се допълва от всенародната почит към светата мъченица София, майка на трите свети мъченици Вяра, Надежда и Любов, и тъй като „Божествената премъдрост“, т.е. Христос, е предмет на постоянно преклонение, неподвластно на определен ден от годината, затова празникът на светиците – 17 септември е приет за Ден на София. 

Сутринта на извънредна сесия Столичният общински съвет връчи почетните награди на София, след което тържественото бе вдигнато знамето на града пред Паметника на незнайния войн.

На официалната церемония пред паметника присъстваха премиерът Георги Близнашки, президентът Росен Плевнелиев, Негово светейшество патриарх Неофит, кметът на София Йорданка Фандъкова, министри, дипломати, общински съветници и граждани.

За празника на София са подготвени много атракции за столичани и гостите на града.

Общинските културни институти и музеи осигуряват безплатен вход до експозиционните зали и пространства. Гражданите ще имат възможност да посетят парка-музей "Врана", Археологическия музей при базиликата Света София, Софийската градска художествена галерия, галерията "Дечко Узунов", както и Столичния зоопарк.

Каляската на цар Фердинанд и княгиня Мария-Луиза ще се движи по столичните улици.

Тя е подарена на младата двойка по повод сватбата им на 8 април 1893 г. от княгиня Клементина, майката на българския владетел. Тя е в английски стил "паризер ландо", тапицирана е с кожа и сукно, покрита е със свалящ се кожен гюрук, а от двете страни на капрата има фенери.

Началната точка на маршрута ще бъде Музеят за история на София (пл. Бански 1, сградата на Централна минерална баня), оттам по бул. Княгиня Мария-Луиза, бул. "Цар Освободител", до Народното събрание и обратно. Първата обиколка по маршрута започна в 10.00 часа.

Столичани и гостите на града могат да се возят на ретротрамвай от 16 ч.  до 19 ч. по маршрут пл. „Журналист“ – ул. „Граф Игнатиев“ – бул. „Хр. Ботев“ – надлез „Надежда“.

В единия вагон на трамвая ще може да се послуша музика на живо -  Кирил Головин и Тихомир Тошев от 144 СОУ ще изпълняват народни песни.

Столична библиотека също е подготвила празнична програма, като от 11 часа на открита сцена на пл. „Славейков” деца от школи за модерни танци ще направят изпълнения.

Националният исторически музей (НИМ) от 11.00 часа ще започне традиционното си тържество, посветено на Деня на София – „На София с любов”. Празничната програма ще бъде открита с изпълнение народни песни заедно с фолклорна група от Софийската гимназия за хлебни и сладкарски технологии.

Децата, които ще посетят музея, ще могат не само да се забавляват на воля в Детския център, но и сами да изработват различни предмети в ателиетата по грънчарство, плъсти, дори и сапунчета.

Празничните събития в столицата налага временни промени в движението и  паркирането в центъра - вижте тук >>