Кметът увери, че наблюдават непрекъснато състоянието на реките и общинските язовири и получават информация за състоянието на държавните язовири на територията на Общината.

"Това е най-важната ни задача, особено когато има прогноза, както беше сега с жълт код вече два дни, трети ден продължават валежите. Нивата на реките са завишени от порядъка на 20 до 50 см., но текат в своите русла, така че за момента няма притеснения от тази гледна точка",
обясни Фандъкова.

Общинските язовири се изпускат контролирано още от преди няколко дни и денонощно се наблюдават и се реагира на сигнали, които се получават.

По думите на столичния кмет приоритет не само за столицата, но и за цялата държава трябва да бъдат инвестициите в превенцията.

„Няма как да има превенция без да има канализация. Има райони в София, в които все още нямат канализация и затова е много важно час по-скоро да се реши въпроса за бенефициентите по ОП „Околна среда“ за новия програмен период. Имаме подготвени около 90 проекта за изграждане на канализация и чакаме да се отвори програма, за да можем да продължим“, посочи Фандъкова, цитинана от 24 часа.

Тя обясни, че в момента се работи по проектите, защитени през изминалия програмен период – в кварталите „Банкя“, „Люлин“ и „Овча купел".

„През 2006 г. 30% от града нямаше канализация. От тогава досега изградихме около 90 км, а само за тази година – около 40 км. Именно за да не прекъсне този процес, трябва час по-скоро този въпрос да се реши“, посочи Фандъкова.

7 сигнала през нощта

През нощта три екипа на звеното за аварийни дейности на Столична община заедно с тези на "Пожарна безопасност и защита на населението" са работили по сигнали, получени във връзка с валежите над София. Това съобщиха от общината.

Получени са и е отреагирано на седем сигнала. Екипите са отводнили участъци на улици и къщи с образувало се завиряване в с.Мрамор и Нови Искър. Екип на аварийното звено на Столична община проверява оттичането при Южната дъга на околовръстен път. Общинските язовири се изпускат контролирано.