Инициативата е на списание “Кенгуру”, фондация “Искам бебе” и проект “Мулти-мама”, предаде БНР. Патрон е президентът Росен Плевнелиев. Тази година той връчи наградата на семейство Найденови от София.

Вижте снимки >>>

Най-големият проблем на семейство Найденови сега е да удържат хлапетата по коридорите на президентството, след като станаха тазгодишните носители на приза "Голямото семейство".

 "Когато решиш да имаш дете, ти поставяш себе си на втори план и детето става твоето време и твоя живот. Всяко едно по неговия си начин ти носи различна тръпка, различна емоция", обясни майката на четирите деца Елена Найденова.

Таткото Росен пък споделя мнението, че да се грижиш за много деца, не е трудно. По-трудното е: "Къде да идем всичките, защото сме много и трудно се намира място, където да може да спим, примерно всичките заедно".

На най-голямата от четирите деца Магдалена е поверена част от отговорността за братчетата и сестричетата. Не иска да каже кой слуша най-много, но обяснява: "Има с кого да си споделяш, с кого да играеш и когато си тъжен просто идват и те прегръщат и успяваме да се разбираме и да си помагаме. Като се караме - най-вече това показва, че все пак се обичаме".

Под 5% са българите, които решават да имат по три и повече деца, пък обобщи при награждаването президентът Росен Плевнелиев и допълни, че институциите трябва да подкрепят многодетните семейства:

"Гъвкаво работно време. Общините пък могат да дават качествени грижи, които да бъдат в съответствие с нуждите на тези родители. Вие сте и амбициозни родители, вие сте и пример как успявате да приоритизирате правилно, така че да бъдете успешни. Когато родителите са успешни - децата успяват."