Българската столица е на финалната права, като единственият й конкурент е френският град Марсилия.

11-членната оценителна комисия на Асоциацията на европейските столици на спорта ще пристигне у нас на 9 октомври, а решението ще бъде оповестено на 12-и в София. Тази седмица тя е на оглед в Марсилия, пише "Монитор".

Сред събитията по време на престоя у нас са гала концерт за награждаване на районни кметове, директори на училища, преподаватели по физическо възпитание и призьори от ученическите първенства, презентация на кандидатурата, научна конференция за добрите практики в масовия спорт и фестивал на туризма на Витоша.

Софийският маратон на 12 октомври също ще съвпадне с инспекцията. Журито ще види по-известните спортни обекти в София като Националния стадион „Васил Левски", базата на НСА, зала „Арена Армеец", тенис комплекса „Малееви" и училищния комплекс „Българско школо".

„Политиката ни е да доизградим училищните салони, велоалеите да станат общо 100 км, както и да подобрим условията в природен парк Витоша", обясни Анатоли Илиев, секретар на инициативния комитет.

Теренът за ледената пързалка вече е одобрен и тя ще бъде изградена в столичния квартал „Младост" 4. Една от залите ще бъде в „Зона Б-5", където ще се изгради цял многофункционален център за около 3 млн. лв.

За миналата година в София са организирани 158 спортни събития, за тази досега са 80. В момента столицата разполага със 166 салона и 60 басейна в детските градини и 238 салона и 12 басейна в училищата, които са общинска собственост. Изградени бяха 80 спортни площадки в междублоковите пространства, както и 18 фитнеса на открито, отчете Стойнов.

Едно от лицата на кампанията - алпинистът Боян Петров, ще придружава желаещите да се качат на „Алеко" на 11 октомври, а другото - олимпийската шампионка Тереза Маринова, ще бъде на старта на Софийския маратон на следващия ден. Много именити български спортисти пък ще подкрепят кандидатурата на София със специално видео послание.