Проектът е по схема BG161PO001/1.2-02/2011 - “Подкрепа за осигуряване на съвременни социални жилища за настаняване на уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението и други групи в неравностойно положение” по ОПРР 2007-2013, съобщиха от Столичната община (СО).

Проектното предложение е на стойност 5 млн. лв. и включва изграждането на два обекта на територията на София – СМР дейности за довършване на бл. 959 в район Люлин, който представлява незавършен строеж, започнал още през 1991 г. и ново строителство на двa 4-етажни блока на територията на м. „Модерно предградие“, район „Връбница“.

В тях ще бъдат разположени 71 обзаведени социални жилища  (45 в район Люлин и 26 в район Връбница), които ще осигурят битови условия за живеене и ще отговарят на изискванията за достъпна среда за хора с увреждания.

В проекта са включени още мерки за благоустрояване на прилежащото околно пространство.

„Проектното предложение на Столична община предвижда прилагане на интегриран подход за повишаване на жизнения стандарт на хора в неравностойно и уязвимо положение, както и създаване на възможности на достъп до различни социални услуги“, коментира проекта зам.-кметът на София Ирина Савина.