Изложбата, организирана от Фондация Българска Памет, е част от събитията за отбелязването на 1000 години от смъртта на цар Самуил. Тя ще бъде открита от премиера проф. Георги Близнашки.

Експозицията може да бъде разгледана в градинката пред Народния театър до 21 октомври.

Тя показва неразривната връзка на цар Самуил и неговите наследници с вековната държавна традиция на Първото българско царство, видна от съхранените политически модел, институции, църква, армия, култура и обществени отношения.

Пълната приемственост между българските владетели от Преспа и Охрид с техните знаменити предци от Плиска и Преслав е проследена в изложбата, която представя знакови места на българската национална памет - държавните столици, емблематични храмове, надписи и образци на средновековната книжнина и изкуство.

Най-силен акцент в концепцията и съдържанието на изложбата е поставен върху личността и делата на ". . . оня прочут Самуил, който и досега е в устата на българите. . ." - думи на византийски автор от XIII в. верни и до днес.

Изложбата е организирана с подкрепата на председателя на фондация "Българска памет" Милен Врабевски и със съдействието на Столичната община и Археологическия институт с музей при БАН.

Автор на концепцията и текстовете на изложбата е проф. Пламен Павлов, преподавател по средновековна история във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий".

Вчера в НИМ за първи път бяха изложени съкровища на българската автокефална архиепископия в Охрид в пълния си вид.