Това каза на брифинг директорът на ОП „Екоравновесие“ д-р Манол Нейков, който представи отчет за дейността на предприятието, цитиран от „Фокус“.

За първото деветмесечие на годината заловените бездомни кучета от  „Екоравновесие“ са 3515, кастрираните кучета са 2869, осиновените - 352 броя. Умрели има от 7-10 кучета на месец, които основно са тежко болни или блъснати на пътя“, обясни д-р Нейков.

По думите му, постъпилите сигнали за месец септември са 374, като те основно са за кастрации.

Продължаваме кампанията в ромските махали, а от месец април са заложени капани, които са направени като клетка“, допълни Нейков. Той уточни, че приютите за кучета са препълнени.

Директорът на "Екоравновесие" посочи, че за първите девет месеца от годината са изразходени 55% средства от определения бюджет, което се равнява на 1 057 557 лева.

„Основните икономии идват от това, че приютът в Горни Богров е от отворен тип и няма разходи на електроенергия. Горивата се контролират, както и километрите. Също така се осъществява икономия от ремонт на техниката“, каза д-р Нейков.

Очаква се до 30 ноември втората част от приюта в Горни Богров да бъде завършена, като капацитетът й е за 1020 кучета. Стойността на втория етап от строежа възлиза на около 1 500 000 лева.